Header Ads

Manifestacijom 'Zaimov do - da se pamti' čuva se sjećanje na Zaima Imamovića i saborce


Manifestacijom “Zaimov do – da se pamti” danas je nastavljeno obilježavanje Dana otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Na maraton “Tragom drinskih brigada” dug 32 kilometra jutros su krenuli goraždanski atletičari koji će istrčati dionicu od izletišta Rorovi do lokaliteta Zaimov do gdje će uz prigodan program biti evocirano sjećanje na 1. Drinsku brigadu na čijem je čelu bio legendarni komandant Zaim Imamović.       

Članovi Atletskog kluba Goražde prilikom prolaska kroz grad zadržali su se na spomen obilježjima gdje su odali počast poginulim braniocima, pripadnicima policije i ubijenoj djeci Goražda.

Počast poginulima tokom agresije na BiH odali su i učesnici tradicionalnog planinarskog pohoda koji će prepješačiti dionicu od Sadbe do Ilovače, a uz goraždanske planinare te ostale građane u pohodu učestvuje i značajan  broj mladih.  

Organizator manifestacije kojom se ujedno obilježava  godišnjica formiranja 1. Drinske brigade je Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.

Na lokalitetu Zaimov do u popodnevnim satima bit će priređen i prigodan program kojim će biti evocirane uspomene na najteži period i herojstvo branilaca na čelu sa legendarnim komandantom, a manifestacija se završava sutra obilaskom spomen obilježja i odavanjem počasti, na svim lokalitetima u nekadašnjoj ratnoj zoni odgovornosti 1. Drinske brigade.

Brigada je formirana 13/14. maja 1992. godine i dala je nemjerljiv doprinos u odbrani Goražda i Bosne i Hercegovine od agresije za što je više od 500 njenih pripadnika dalo svoje živote.



Fena


 

Pokreće Blogger.