Header Ads

U BPK Goražde od početka naredne godine bez papirnih recepata


U zdravstvenim ustanovama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde,   od početka naredne godine u potpunosti će se iz upotrebe izbaciti papirni recepti  – najavaili su iz kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Direktor ove ustanove Salem Halilović podsjeća da je od februara   ove godine u primjeni  tzv. e-recept za građane koji primaju standardnu terapiju te napominje da će on  uskoro  biti dostupan i za ostale lijekove ali i ortopedska pomagala čime će se papirni recepti u potpunosti prestati izdavati.

„  Mi ćemo za mjesec dana imati uspostavljen sistem za ortopedska pomagala u elektronskom formatu i za komercijalne recepte, tako da naši osiguranici apsolutno neće morati ići u ambulante. Do sada su imali uslugu da ih je u apotekama čekao njihov recept za terapiju, ali su za ortopedska pomagala ipak morali ići u ambulante“ – kazao je Halilović.

Naglasio je da je krajni cilj u ovoj oblasti informatizacije zdravstva uvođenje  elektronske zdravstvene legitimacije,  što se može očekivati u narednoj godini.

„ To je malo zahtjevniji zakonski proces jer se radi o zaštiti ličnih podataka i tu ćemo se morati dodatno  konsultovati i sa zakonodavcima i određenim ustanovama, ali to ćemo da riješimo početkom narednegodine. Obezbjedit ćemo i finansijska sredstva da bi kao i neki  drugi kantoni što su uradili, i mi uveli elektronske knjižice već u prvoj polovini 2024. Godine“ – najavio je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.



RTV BPK


 

Pokreće Blogger.