Header Ads

Uskoro radovi na uređenju biciklističke staze kroz Grad Goražde


Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je skori početak  konkretnih aktivnosti na pretvaranju trase bivše uskotračne pruge u biciklističku stazu, na čemu četiri lokalne zajednice u regiji rade već dvije godine.

Pored Goražda u projekat uređenja sportsko-rekreativne biciklističke staze trasom nekadašnje uskotračne pruge  uključeno je i  Novo Goražde, Foča u Federaciji i Foča.

Imamović je podjsetio da projekat podržava i Misija OSCE-a uz napomenu da je Gradsko vijeće Goražde prostor nekadašnje pruge proglasio javnim interesom

“ Na lokalitetu  od  Ustiprače preko Goražda, Ustikoline do Foče biciklistička staza će biti prohodna u dužini od  46 km. Na to smo ponosni jer  to je još jedno jačanje integriteta svih ovih općina koji zajedničkom saradnjom  stvaraju osnovne preduslove za razvoj biciklističkog turizma“ – istakao je Imamović.

Podsjetio je da je završen idejni i glavni projekt za stazu koja će prolaziti trasom stare željezničke pruge, urađena je i revizija te je najavio učešće prijatelja Goražda u novim radovima.

„ Učestvovat će i privatne firme koje će dobrovoljnim akcijama čišćenja i uređenjem te staze omogućiti našim biciklistima da imaju prohodnost od Ustiprače do Foče. Vidim da ima interesovanja naknadnog i od strane kantona, što nam je drago da sve instance vlasti učestvuju u aktiviranju takvih projekata čiji benefit direktno imaju ne samo građani Goražda i drugih općina, nego i svi ljubitelji ovog grada koji dolaze sa strane a  ovo je korak dalje do novog atraktivnog i kvalitetnog sportsko- rekreatovnog sadržaja za ljude Goražda, pogotovo za mladost ovog grada “ – kazao je Imamović.

U oktobru 2021. godine Grad Goražde je bio domaćin Konferencije  dvanaest jedinica lokalne samouprave Gornje – drinske regije i okoline. Rezultat ove saradnje je upravo projekat uređenja sportsko – rekreativne staze na trasi stare željezničke pruge.



RTV BPK


 

Pokreće Blogger.